9 Cara Dapat Duit dari TikTok dengan dan Tanpa Follower Banyak, Patut Dicuba

full shot people cleaning togeth

1. Pencipta Manjana Dana TikTok
Pencipta Dana TikTok ini kaedah yang sangat baik untuk mula menghasilkan wang di TikTok bagi pengguna yang membuat bahan arahan atau menonton penstriman. Dengan dana TikTok creator penulis boleh menyertai dua program bulanan seperti “Konten Informatif” dan “Siaran Langsung”. Untuk mendapatkan wang di TikTok melalui Dana Kreator, pembuat kontena harus mendaftar dan memenuhi syarat program dalam waktu satu bulan. Sebagai contoh, mereka menghasilkan sekitar 15 video setiap bulan yang ditonton lebih daripada 2 juta kali.

Setelah itu, TikTok memverifikasi kepatuhan terhadap keperluan inisiatif, memberikan hadiah, dan memberi wewenang kepada penulis untuk bulan berikutnya. Jika penulis gagal memenuhi syarat, mereka memohon permohonan kembali. Untuk mula mendapatkan penghasilan di TikTok melalui Dana kreator, pengguna harus mengajukan permohonan penyertaan, yang boleh diakses oleh akaun mana pun dengan beberapa pengecualian. Untuk menyertai program membuat kontena dan mendapatkan wang di TikTok, pengguna harus memenuhi syarat-syarat berikut:

a. Berusia minimum 18 tahun;

b. Memposting kandungan asli yang mematuhi panduan laman web;

c. Menerbitkan sekurang-kurangnya tiga video dalam sebulan terakhir; dan

d. Menerima rata-rata minimum 10.000 penayangan setiap video.

2. Hadiah TikTok
Cara mendapatkan wang dari TikTok yang lain adalah dengan mendapatkan hadiah berupa TikTok Rewards. Caranya iaitu:

a. Salin tautan rujukan unik anda dari profil TikTok Anda.

b. Minta teman Anda yang belum pernah menggunakan TikTok untuk bergabung dengan platform menggunakan tautan referensi Anda.

c. Dapatkan ketidakseimbangan masa mereka bergabung dengan platform dan membuat akaun mereka.

d. Selain itu, pengguna juga boleh memperoleh hadiah dengan menonton video dan menyertai acara yang dimuatkan dalam aktiviti. Setelah mengumpulkan ketidakseimbangan TikTok dalam jumlah tertentu, pengguna boleh menukarkannya dan menikmati manfaatnya.

3. Jual produk di TikTok
Walaupun TikTok bagus untuk pertumbuhan individu, TikTok juga membantu banyak merek tempatan untuk berkembang dengan menggunakan ciri TikTok Shop. Caranya iaitu anda cukup mengiklankan atau mempromosikan produk anda melalui video TikTok yang kreatif. Kemudian raih perhatian audiens Anda dan perluas perniagaan Anda di TikTok.

4. Mendapatkan koin TikTok
TikTok Coins adalah mata wang dalam aplikasi yang digunakan di TikTok. Untuk mendapatkan koin TikTok adalah dengan melakukan:

a. Pengikut boleh menghantar hadiah kepada pembuat kontena kegemaran mereka semasa terlibat dengan siaran langsung mereka.

b. Kreator harus mempunyai sekurang-kurangnya 1000 pengikut agar memenuhi syarat untuk melakukan siaran langsung.

c. Pencipta yang mendapat hadiah ini di TikTok dapat mengubahnya menjadi berlian, yang selanjutnya dapat dikonversi menjadi uang tunai.

d. Uang tersebut kemudiannya boleh ditarik melalui mitra pembayaran seperti PayPal.

5. Kolaborasi
Asosiasi dan kolaborasi merek adalah salah satu cara dapat uang dari TikTok. Anda hanya perlu menjaga agar kandungan Anda tetap otentik dan menarik, serta Anda akan segera mempunyai peluang untuk menarik barangan yang relevan. Walaupun ada banyak cara untuk menghasilkan wang di TikTok, satu-satunya yang paling mudah ialah melalui Program Rujukan Hadiah TikTok. Anda bahkan tidak memerlukan jumlah video, penayangan, atau pengikut minimum untuk mula menghasilkan.

6. Menerima endorse dari merek tertentu
Cara mendapatkan wang dari TikTok yang berikutnya adalah dengan menerima sokongan daripada merek tertentu. Di TikTok, terdapat creator marketplace yang boleh menghubungkan antara merek dengan influencer yang tepat. Dengan begitu, kemitraan antara kedua belah pihak boleh terlaksana dengan mudah. Apabila kemitraan terjalin, maka kedua belah pihak yang kelihatan dapat memperoleh keuntungan.

7. Iklan untuk TikToker lain-lain
Salah satu pilihan untuk mendapatkan wang di TikTok adalah menyebut akaun lain dalam deskripsi video dengan kos atau dengan imbalan barang. Variasi daripada ini melibatkan pembuatan filem duet berbayar atau berkolaborasi dengan vlogger.

8. Pemasaran jenama peribadi
Pemasaran jenama peribadi atau merek adalah salah satu kaedah paling popular untuk menghasilkan wang di TikTok. Ini sangat ideal untuk pakar dan profesional yang boleh bercakap panjang lebar tentang diri mereka dan industri mereka atau memberikan maklumat yang berguna dan unik. Dengan menggunakan strategi ini, pelatih, doktor, pengacara, profesor, fotografer, dan produser membuat vlog ahli. Strategi pendapatan TikTok ini melibatkan banyak langkah dan bergantung kepada perolehan pengunjung, yang selanjutnya boleh diubah menjadi pelanggan yang membayar.

Berikut adalah contoh bagaimana pengguna TikTok dapat menghasilkan pendapatan dengan mempromosikan merek mereka sendiri:

a. Dalam video, seorang fotografer mendiskusikan pemrosesan gambar dan memberikan maklumat yang menarik dan berharga.

b. Dalam video atau profil tersebut terdapat tautan ke Instagram atau laman web fotografer, serta kursus penulisnya atau undangan untuk melakukan sesi foto.

Rencana semacam itu membolehkan pengembangan aliran pelanggan yang stabil untuk seorang ahli atau syarikat. Semasa strategi ini, optimum untuk menawarkan produk dan layanan jarak jauh, kerana TikTok tidak mempunyai batasan wilayah, video apa pun akan kelihatan secara global.

9. Bergabung dengan hashtag berdekatan
TikTok sering mengadakan tagar yang diselenggarakan oleh jejaring sosial atau oleh penaja, memberi TikTokers peluang untuk mendapatkan wang. Untuk mempromosikan cabaran ini, vlogger terkenal dipanggil oleh platform dan diminta untuk merekam video untuk menyokong mereka dengan bayaran tertentu.

Jabatan periklanan TikTok adalah satu-satunya entitas yang berwenang untuk menyelenggarakan tagar rasmi, dan anggaran untuk acara semacam itu sering bermula daripada beberapa juta dolar. Kebanyakan band dan syarikat besar tidak mempunyai wang sebanyak itu, jadi mereka boleh mendekati vlogger secara langsung dengan tawaran untuk membuat video, dan menyiarkan tagar atau lagu. Biasanya, harga untuk integrasi semacam itu bermula dari sepuluh dolar. Ini adalah salah satu cara Anda menghasilkan wang di TikTok sebagai pembuat konten.