4 Contoh Pemasaran Digital (Digital Marketing)

4 Contoh Pemasaran Digital Digital Marketing

1. Search Engine Optimization (SEO)
Pernahkah anda terfikir bagaimana hasil carian diletakkan pada mesin pencari? Nah, kedudukan mesin pencari anda dipengaruhi oleh strategi SEO perniagaan anda. Mesin pencari meletakkan kedudukan laman web pada SERP mereka bergantung pada kaitannya dengan pertanyaan carian. SEO ialah pelbagai teknik pengoptimuman yang digunakan untuk mengembangkan laman web perniagaan anda pada mesin pencari secara organik.

Ia adalah salah satu strategi pemasaran digital yang popular digunakan kerana betapa berguna dan kos efektifnya. Pemasar digital menggunakan gabungan amalan SEO pada halaman, luar halaman dan teknikal untuk menjadikan laman web mereka mendapat kedudukan tinggi pada SERP secara percuma.

2. Search Engine Marketing (SEM)

SEM serupa dengan SEO, tetapi ia melibatkan pembayaran untuk memaparkan perniagaan anda di atas hasil mesin pencari. Ia membolehkan anda memaparkan iklan anda berdasarkan kata kunci yang sepadan dengan pertanyaan carian untuk khalayak sasaran anda. SEM menghasilkan keputusan yang lebih cepat daripada SEO. Tetapi, ia tidak menjamin hasil jangka panjang yang boleh dicapai oleh SEO. Pemasar digital cenderung untuk memasukkan kedua-dua SEO dan SEM dalam strategi pemasaran mereka untuk hasil yang lebih baik.

3. Content Marketing

Content marketing menumpukan pada mencipta, mengoptimumkan dan mengedarkan kandungan digital seperti teks, video, imej dan audio kepada bakal pelanggan di media sosial. Setiap kandungan boleh disesuaikan untuk objektif yang berbeza, seperti meningkatkan trafik, jualan, kesedaran dan banyak lagi. Pemasar digital menggunakan content marketing untuk menarik dan mengekalkan pelanggan dengan mencipta dan memilih konten secara konsisten yang bergema dengan khalayak sasaran mereka.

4. Social Media Marketing (SMM)

Jika anda fikir anda berada di media sosial terlalu banyak, jangan risau, anda bukan seorang sahaja. Terdapat lebih daripada 3.8 bilion pengguna media sosial aktif di seluruh dunia pada beberapa platform atas talian. Jadi, ramai pemasar digital beralih kepada pemasaran media sosial untuk meningkatkan kehadiran atas talian mereka.

Teknik ini ialah strategi pemasaran digital yang membolehkan anda menggunakan khalayak global yang besar dengan mudah. Media sosial menyediakan platform berharga kepada perniagaan untuk berhubung dan mencari bakal pelanggan baharu. Sesetengah platform media sosial menawarkan alat pemasaran khusus untuk pemasaran B2B dan B2C. Sebagai contoh, Meta mempunyai iklan Facebook dan Instagram, ciri berbayar yang membolehkan perniagaan mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka kepada khalayak sasaran. Sekarang anda tahu apa itu pemasaran digital dan pelbagai jenis strategi yang anda boleh guna untuk perniagaan anda. Anda boleh membawa perniagaan anda ke peringkat seterusnya dengan melaksanakan teknik ini ke dalam strategi pemasaran digital anda.