slideshow-03.jpg

5 Kepentingan Website Untuk Pemasaran Bisnes

5 Kepentingan Website Untuk Pemasaran Bisnes

“Ko berniaga, tapi tak ada website. Apa la…”

Kalau anda berniaga, tapi tak ada website, ia dah macam bisnes anda ni tak wujud. Kalau anda hidup tahun 2017 ni, masih lagi tak pandai nak guna teknologi terkini seperti smart phone, tablet atau laptop…memang susah la bisnes anda nak bersaing dengan orang lain.

Sekarang ni, orang hanya gunakan internet untuk dapatkan segala maklumat dan informasi terkini. Dengan sekali klik je, tersusun maklumat keluar depan anda. Anda perlu pilih je yang mana anda nak.

Cuba anda tenung sikit, kenapa semua orang pakat duk guna internet? Dah tak guna buku, majalah atau jurnal untuk dapatkan maklumat. Sebab ia cepat, mudah, terkini dan senang kan? Anda tahu apa kepentingan website bila anda ada bisnes? Apa kata kami kongsikan 5 kepentingan website untuk bisnes anda. Memang berguna lah informasi ni kalau anda nak letupkan bisnes anda dengan luar biasa.

BACA LAGI

Apa-Itu-Domain-Dan-Hosting.jpg

Apa Itu Domain Dan Hosting

Apa itu domain ?

Domain adalah address ataupun alamat laman web anda. Sebagai contoh, saya menggunakan address http://durianstudios.com dan itu adalah domain saya. Anda perlu fikir nama domain yang menarik, ringkas, mudah ditaip dan mudah diingati kerana sekiranya domain anda terlalu panjang dan sukar diingat, ia akan mempengaruhi return visitor yang bermaksud, adakah mereka akan kembali untuk melayari laman web anda. Saya ada memberikan beberapa tips untuk memilih domain sebelum ini, anda boleh layari https://internet-webhosting.com . Fungsi domain ini adalah sebagai nama/alamat untuk laman web anda.

BACA LAGI

maybabk-ssl.jpg

APAKAH ITU SSL? APA FUNGSINYA?

Perasan atau tidak, jika anda mengakses laman web seperti Maybank2u, anda akan Nampak “mangga” kecil di sebelah URL website. Rujuk gambar di atas :

“Mangga” ini dinamakan SSL (Secure Sockets Layer). SSL merupakan teknologi keselamatan standard untuk membina system sekuriti online antara pelayan web dan pemilik laman web. Sistem ini memastikan bahawa semua info yang diakses dan dilayari di website tersebut menjadi private. SSL ialah standard industry yang digunakan oleh berjuta laman web untuk melindungi segala urusan transaksi dan info info peribadi.

BACA LAGI

html.jpg

Belajar HTML

HTML adalah singkatan dari Hyper Text Markup Language, dan merupakan kode atau bahasa yang digunakan untuk pembuatan situs web. Bila Anda belum pernah membuatnya sebelumnya, kode ini mungkin terlihat sedikit sulit, namun yang Anda perlukan hanya sebuah aplikasi edit teks biasa dan peramban internet. Anda mungkin telah mengenali sedikit kode HTML saat mengubah teks di forum internet, menyesuaikan profil internet, atau bahkan membuat artikel wikiHow. HTML adalah alat bantu yang berguna bagi siapa saja yang menggunakan internet, dan untuk menguasai dasar-dasar HTML diperlukan waktu yang lebih sedikit daripada yang Anda bayangkan.

BACA LAGI